Prof. Dr. Durmuş ÖZDEMİR, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Prof. Dr. Durmuş ÖZDEMİR 1991 yılında Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya bölümündem Kimyager ünvanı ile mezun oldu. Aynı yıl Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsünde başladığı Yüksek Lisan çalışmasını Eylül 1993 yılında tamamlayıp Ekim 1993 yılında Amerika Birleşik Devletlerinin Güney Carolina Eyaletinin Güney Carolina Eyalet Üniversitesinde (USC) dil kursu aldıktan sonra Ağustos 1994 yılında Clemson Üniversitesi Kimya Bölümünde doktotora eğitime başlamıştır.
Doktotora tez çalışmlarına öncelikle yüksek lisans eğitiminde edinmiş olduğu Nükleer Kimya tecrübesi ile ilgili olarak Doktora tez danışmanı Prof. Dr. R. Ron Williams’ın laboraturarında geliştirlen minyatür gama ışını spektrometeresiyle Çernobil yakınlarından alınan (içersinde yüksek dozda sezyum 137 içeren) toprak örnekleri ile erzyon modellemesi üzerine çalışmalar yürütmüştür. Bu çalışmalardan elde edilen veriler ile Gauss denklemini kullanarak kısa adı “GORA” (bu esnada henüz Cem Yılmaz GORA fimini çekmemişti) olan ve açılımı “Gaussian Overlap Regression Analysis” olan yeni geliştirdikleri yöntemi tanımlayan makalesi 1997 yılında yayımlanmıştır (Applied Spectroscopy, 1997, 5, 749 – 754). Daha sonra, doktora tez çalışmlarını temel ilgi alanı olan Kemometri konusunda yoğunlaştırmış ve genetik algoritmalara dayalı çok değişkenli veri analizi ve kalibrasyon metotlarının ve yazılımların geliştirlmesine yoğunlaştırarak Mayıs 1999 yılında doktora eğtimini tamamlayarak İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fen Fakültesi Kimya Bölümünde yardımcı doçent olarak çalışmaya başlamış halen aynı Bölümde Kemometri alanında akademik çalışmalarını sürdürmektedir. Ayrıca, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü yerleşkesinde bulunan Teknoparkİzmir’de “OBA Kemometrik Yazılım Eğitim ve Danışmanılık Hiz.” adlı şirketin kurucusu olarak kemometrik yazılım geliştrirme ve modelleme üzerine ülkemizin önde gelen sanayi kuruluşlarına hizmet vermeye devam etmektedir.
Prof. Dr. Mehmet İNAN, Akdeniz Üniversitesi
Advancements in the Production of Recombinant Enzymes Used in Fruit Juice Industry
Prof. Dr. Mehmet Inan received his Ph.D. from the Department of Food Science and Technology (Lincoln-NE-USA) at the University of Nebraska in 2000. Between 2000-2002, he did Post-Doc studies at the Department of Chemical and Biomolecular Engineering at the University of Nebraska. He worked as an Assistant Professor in the Department of Chemical and Biomolecular Engineering between 2002-2008. He served as the Manager of the Molecular Biology Laboratory (MBL) of the Biological Process Development Unit (BPDF). During his years at BPDF, he has been involved in vaccine, drug, and enzyme production studies, primarily for private companies. He conducted recombinant vaccine, drug production, and process development studies with yeast and bacteria. He has been a primary investigator and researcher in various NIH and NSF-funded projects. Between 2008 and 2010, he worked at Alder Biopharmaceuticals (Bothell WA, USA) as Yeast Engineering group manager, responsible for Cell line development for antibody production. Dr. Mehmet İnan started to work as an Associate Professor at Akdeniz University in 2010 and was appointed as a professor in 2013. Between 2013-2019, he was the Director of Akdeniz University Food Safety and Agricultural Research Center. On February 1, 2019, he started to work as the Protein Engineering Laboratory Research Group Leader at the Izmir Biomedicine and Genome Center with full-time status stipulated by the law numbered 6550. Since 2020, he has been the IBG Industrial R&D program and IBG FARMA director.
Prof. Dr. Mehmet İNAN was the coordinator of 6 projects supported by TÜBİTAK and took part in 2 projects as a researcher. He was the recipient of the EU 7FP Marie Curie International Re-Integration Grants (IRG) Project between 2010-2014. He supervised 6 Ph.D. and 11 Master’s theses. Prof. Dr. Mehmet İnan has numerous international scientific articles, conference and symposium presentations, book chapters and translations, and 5 patents approved by the US patent office. He serves on the editorial boards of Protein Expression and Purification, Biotech Studies, and Turkish Journal of Biology journals.
Prof. Dr. Osman SAĞDIÇ, Yıldız Teknik Üniversitesi
Sürdürülebilir Gıda Sistemlerinde Karbon Ayak İzlerinin Azaltılması
Prof. Dr. Osman SAĞDIÇ, 1994 yılında lisans, 1996 yılında Yüksek Lisans ve 2000 yılında doktorasını Trakya Üniversitesi, Gıda Mühendisliği’nde tamamlamıştır. 1995 yılında araştırma görevlisi olarak başladığı bilimsel hayatına halen Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde Profesör olarak devam etmektedir.
Prof. Dr. Osman SAĞDIÇ, farklı birimlerde idari görevler almış; çalıştığı üniversitelerde fakülte kurulu ve fakülte yönetim kurulu üyelikleri ve bölüm başkanlığı görevlerinin yanında, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Gıda Enstitüsü Müdürlüğü, TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü danışmanlığı, TÜBİTAK TEYDEB BİYOTEG grup yürütme komitesi üyeliği, Adli tıp 5. Daire uzman üyesi gibi üniversite dışı akademik görevlerde de bulunmuştur.
Prof. Dr. Osman SAĞDIÇ, halen 2015 yılından bu yana Adli tıp 5. Daire Uzmanı, 2016 yılından bu yana da Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya Metalurji Fakültesi Dekanlığı görevini yürütmektedir.
2011 yılı TÜBİTAK Bilim Teşvik Ödülü sahibi olan Prof. Dr. Osman SAĞDIÇ ’ın, SCI/SCI Expaded kapsamındaki dergilerde 320’yi aşkın makalesi, toplam 500’ü aşkın bilimsel çalışması, TÜBİTAK, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteklediği ülkemizin önemli büyük ölçekli Gıda projelerinde görevleri bulunmaktadır.
Prof. Dr. Hasan YETİM, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
Yapay Et Üretimi ve Güncel Gelişmeler
Prof. Dr. Hasan Yetim, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümünde akademisyen, bu üniversitenin Senatosu Üyesi, Mühendislik ve Doğa Bil. Fakültesi yönetim kurulu üyesi, Gıda ve Beslenme Yüksek Lisans Programı ABD başkanı ve Helal Gıda Ar-Ge Merkezi müdürü olarak görev yapmaktadır.
Prof. Yetim, Lisans ve Yüksek Lisans öğrenimini, Gıda Bilimi ve Teknolojisi alanında Erzurum Atatürk Üniversitesinde ve doktora derecesini ise yine aynı alanda ABD Ohio State Üniversitesi’nde tamamlamış ve akademik kariyerine; Atatürk Üniv. de Araştırma Görevlisi olarak başlamış, Erciyes Üniv., Gelişim Üniv. ve İst. S. Zaim Üniversitesinde bölüm başkanlığı, Yüksek okul müdürlüğü, Rektör yardımcılığı, Üniversitelerarası Kurul üyeliği gibi bazı idari görevlerle devam etmiştir.
Ayrıca, TÜBİTAK (TEYDEB, TOVAG ve UPAG) Araştırma Projeleri Danışma Kurulu ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Gıda ve Beslenme Komitesi üyelikleri ile TSE Helal Sertifikasyon Akademik Kurulunda da danışman olarak görev almıştır.
Prof. Dr. Hasan YETİM aynı zamanda bilimsel açıdan da üretken bir akademisyendir; örneğin, bugüne kadar 6 doktora, 17 yüksek lisans tezi yönetmiş, çok sayıda tamamlanmış ulusal ve uluslararası araştırma projesi (43), bilimsel makaleleri (141), konferans ve sempozyum bildirileri (200), kitap ve kitap bölümleri (11) ile tescillenmiş patentleri (7) bulunmaktadır. Yine halen bazı ulusal ve uluslararası dergilerde, editör veya yardımcı editör olarak görev alan Prof. Yetimin, akademik çalışmaları sırasında almış olduğu çok sayıda ulusal ve uluslararası ödül veya başarı belgesi de (18) bulunmaktadır. Aralık, 2024.